ALPHA-elektronik i Næstved er blandt de bedste i Europa

ALPHA Elektronik_Henrik Meisner_Poul Juul fra Hytek_Kim Engmark_Claus Moelgaard_Carsten Rasmussen_Mette Oestergaard_Foto Naestved Erhverv_960 x 200 pxl

ALPHA-elektronik på Lunavej i Næstved opnår som de første i Europa den internationalt anerkendte IPC-certificering, der bringer dem i den absolutte sværvægterklasse i elektronikindustrien.  

ALPHA-elektronik A/S hører til i den europæiske elite af EMS’ere (Electronic Manufacturing Service). Succesen skyldes bl.a. et fokus på levering af god kvalitet, som lever op til internationale standarder for elektronikbranchen. Produkterne er printplader og komponenter til elektronisk styring. ALPHA-elektronik laver for eksempel det engelske politis fartmålere, dele af respiratorer og vitale dele til MR scannere til medico-branchen og røntgenudstyr til diamantminer i Sydafrika.
Blandt kunderne er også en del virksomheder i fødevarebranchen, der har brug for præcise måleapparater. Det er for eksempel udstyr til mejerier, som har brug for at kunne se fedtprocenten i mælk, til franske vinbønder, der skal kunne aflæse sukkerindholdet i en vindrue ved høsttid og til chipsfabrikker, der gerne vil måle gasserne i emballagen, så chipsene forbliver sprøde.

De første i Europa med international IPC-certificering
ALPHA-elektronik er certificeret efter ISO9001- og ISO13485-standarderne, og i juni 2016 opnåede ALPHA som de første i Europa desuden den internationale IPC-certificering J-STD-001 klasse 3, som er en global standard specifikt for arbejdsprocesser i elektronikindustrien. IPC er en international organisation, som udvikler standarder til elektronikindustrien.
– Kunden kan se, at ALPHA producerer efter de angivne standarder med mindre andet er aftalt. Det er altid kundens krav, som vægter mest, og foreligger der ikke specifikke krav fra kunden, så producerer vi efter de angivne standarder, siger Henrik Meisner, der er kundechef hos ALPHA-elektronik.
– Eller sagt på en anden måde: Vores operationelle standardniveau er opgraderet til internationalt niveau. Vi er nu i en liga, hvor vi ville kunne levere produkter til fx det amerikanske forsvar, siger Henrik Meisner.
Hos ALPHA-elektronik hviler man ikke på laurbærrene. Udviklingen i elektronikindustrien går hurtigt, og virksomheden har tænkt sig at udnytte de muligheder, som følger med IPC-certificeringen.

ALPHA Elektronik_Popino Mandes
Popino Mandes tester elektronikken, inden den færdige vare leveres til kunden. Foto: ALPHA-elektronik.

Vi kortlægger markedet for at vokse
Da ALPHA-elektronik blev grundlagt i 1990 gik arbejdet ud på at samle komponenter, der blev leveret af kunderne. Hen over årene er arbejdet blevet mere automatiseret med flere opgaver, der varetages af lodde-robotter og også mere orienteret mod slutproduktet. I branchesprog kalder man det for box building, fordi processen ikke længere udelukkende handler om at samle de elektroniske komponenter, men også i større eller mindre skala om at montere de elektroniske dele i selve slutproduktet.
– I øjeblikket er vi i gang med at kortlægge markedet for at finde ud af, hvordan vi vil vokse. Vi vil ikke vækste for vækstens skyld, og det er ikke sikkert, at en traditionel udvidelse af produktionen vil være det rigtige for os. Det bølger frem og tilbage med in- og outsourcing i vores branche, og selvom vi da har vundet nogle opgaver over de traditionelt billigere produktionslande som fx Polen og Tjekkiet, så tror vi nok mere på at skabe værditilvækst for vores kunder i stedet. Der bliver hele tiden stillet større krav fra kunderne om levering af ”den fulde pakke”; altså box building, så vi hælder mest til, at vi i større omfang tilbyder kunderne den rigtig gode kvalitet og den færdige vare, siger administrerende direktør Kim Engmark.

ALPHA Elektronik_Charlotte Pedersen
ALPHA-elektronik A/S i Næstved har opnået den internationalt anerkendte IPC-certificering som den første virksomhed i Europa. Operatør Charlotte Pedersen er en af de 75 dygtige medarbejdere, der hver dag sørger for, at ALPHA-elektronik leverer kvalitet på elite-niveau. Foto: ALPHA-elektronik.

Medarbejderne er de vigtigste for ALPHA-elektronik
ALPHA-elektronik har historisk haft nemt ved at tiltrække medarbejdere. Virksomheden har et godt ry i branchen og modtager løbende uopfordrede ansøgninger.
– Vi forudser dog, at der på længere sigt kan blive udfordringer med at tiltrække ufaglært arbejdskraft, hvorfor vi vil være nødt til at kunne tilbyde en formel uddannelse inden for området. Vores medarbejdere er de allervigtigste i vores virksomhed – vores største aktiv. Det er derfor essentielt, at vi arbejder med at fastholde og udvikle medarbejderne, så de til stadighed trives og forbliver tilfredse og loyale medarbejdere, siger Kim Engmark.
Det er også derfor, han kigger undrende på spørgsmålet om, hvorfor virksomheden er tilfredse med at høre til i Næstved.
– At skulle placere sig et andet sted er slet ikke noget, vi overhovedet er interesserede i. Cykelskuret er fyldt til bristepunktet, for kun enkelte medarbejdere bor uden for kommunegrænsen, og det synes vi er et meget godt billede på, at selvfølgelig hører vi til i Næstved. Der er ikke et eneste andet sted i verden, vi hellere vil være, siger Kim Engmark.

***

ALPHA-elektronik er en familieejet virksomhed

ALPHA-elektronik A/S er grundlagt i Næstved i 1990 af John Michaelsen som en familieejet virksomhed, hvilket den fortsat er. ALPHA startede i lokaler på Profilbuen og flyttede i 1994 til den nuværende adresse Lunavej 6, som blev udvidet i 2002 og igen i 2012 med supplerende lokaler på den anden side af vejen.

I perioden 2013 og fremefter har ALPHA udviklet sig fra at være en traditionelt ejerledet virksomhed til i dag at have en ledelsesform med en administrerende direktør og en bestyrelse. Antallet af medarbejdere er cirka 75, hvoraf en stor del arbejder i toholdsskift i produktionen. Ved spidsbelastninger kører produktionen i treholdsskift.

ALPHA bruger cirka 15.000 forskellige råvarer til cirka 4.000 forskellige færdigvarer. Markedet er B2B, og produkterne er kundespecificerede – det vil sige, at kunderne bestiller en vare hos ALPHA, som så producerer den og evt. færdigmonterer den i slutproduktet og sender den direkte til kundens kunde. ALPHA-elektronik udvikler og producerer ikke egne produkter.

Besøg ALPHA-elektroniks hjemmeside.

Gå ikke glip af vores arrangementer, viden og gode nyheder

Ja tak, send mig e-mails på denne her adresse