Næstved byråd nedsætter dækningsafgiften igen i 2020

Som en del af budgetforhandlingerne for 2020 har Næstved byråd besluttet at nedsætte dækningsafgiften fra 1,75 til 1,00 promille med virkning fra 1. januar 2020. Dermed er dækningsafgiften i Næstved kommune nedsat fra 5 til 1 promille over de seneste fire år.

Af kommunikationskonsulent Pia Flindt Kainø Jensen, Næstved Erhverv

Onsdag den 9. oktober 2019 indgik partierne i Næstved byråd et bredt budgetforlig for 2020. I den forbindelse besluttede byrådet (med undtagelse af Enhedslisten og SF) at nedsætte dækningsafgiften fra 1,75 til 1,00 promille med virkning fra 2020. Nedsættelsen betyder en samlet lettelse for det lokale erhvervsliv på i alt 18,5 mio. kroner over de seneste fire år.

Pressemeddelelse fra Næstved Kommune om budgetforlig 2020 (pdf)

Positivt signal fra byrådet
– At finde 18,5 mio. kroner i det kommunale budget over en kort årrække er ikke en lille opgave, og jeg har stor respekt for, at byrådet har måttet prioritere hårdt for at finde de midler; og samtidig glæder jeg mig over det stærke signal, Næstved Kommune sender til sit erhvervsliv, og de virksomheder, der måtte overveje at flytte hertil, siger direktør Rasmus Holst-Sørensen fra Næstved Erhverv.

Dækningsafgift til betaling af omfartsveje
Dækningsafgiften er en kommunal skat på erhvervsejendomme. Oprindeligt blev dækningsafgiften indført i Næstved kommune, så erhvervslivet kunne medvirke til at rejse penge til etablering af nye omfartsveje rundt om Næstved by. Andre kommuner på Sjælland har også haft dækningsafgift i en årrække, men ligesom i Næstved har flere af disse kommuner også udfaset og/eller afskaffet dækningsafgiften.

Når nye virksomheder flytter til kommunen
– Der er ingen tvivl om, at en nedsættelse af dækningsafgiften er medvirkende til at fastholde de private arbejdspladser, vi har, og lokke nye til. Dækningsafgiften er ofte en del af dialogen med virksomhederne. Måske knapt så meget på grund af den økonomiske betydning for den enkelte virksomhed, som i selve signalværdien. Når en virksomhed skal lokalisere sig i et område, betyder det meget, om man kan regne med hjælp og støtte fra kommunen. I den forbindelse sender en dækningsafgift bare det helt forkerte signal, siger Rasmus Holst-Sørensen.

LÆS OGSÅ: Næstved Pulverlakering sparer 25.000 på lavere dækningsafgift

Stor forskel på hovedstad og provins
I alt har 12 ud af region Sjællands 17 kommuner ingen dækningsafgift. De fem sjællandske kommuner, der fortsat (2019) opkræver afgiften, er Greve, Holbæk, Næstved, Ringsted og Roskilde. Til sammenligning opkræver hver eneste kommune i hovedstadsområdet stadig dækningsafgift. I næsten samtlige hovedstadskommuner ligger afgiften på 10 promille – den laveste er Frederiksberg kommune, hvor dækningsafgiften udgør 5 promille.

Se fordelingen af dækningsafgifter i hele Danmark på dette oversigtskort fra Dansk Byggeri.

Vil du også gerne drive virksomhed i Næstved?
Hos Næstved Erhverv står vi altid klar til at hjælpe dig i gang. Find din yndlingskonsulent her.

Publiceret torsdag den 31. oktober 2019

Gå ikke glip af vores arrangementer, viden og gode nyheder

Ja tak, send mig e-mails på denne her adresse