Næstved Erhverv hjælper Novenco til nyt domicil

Illustration Novenco Building and Industry nyt domicil Næstved

I efteråret 2023 flytter Novenco Building & Industry fra Ydernæs til en spritny fabrik i Øverup. Forud ligger mere end tre års arbejde; blandt andet sammen med Næstved Erhverv og Næstved Kommune om at finde et egnet areal, finde relevante investorer og få alle tilladelser på plads. 

Tekst: Næstved Erhverv A/S      Illustration: Novenco Building & Industry

Novenco Building & Industry, tidligere Nordisk Ventilator, er en virksomhed med dybe rødder i Næstved. I 2022 fejrer virksomheden 75 års jubilæum, og med adresse på Industrivej 22 på Ydernæs de seneste 50 år er der ikke tale om en virksomhed, der skifter adresse hver hvert andet år.

Men fredag den 17. juni 2022 tog Novenco det første spadestik til en stor, ny fabrik i Øverup, hvor det er planen at flytte til i løbet af efteråret 2023. Det har taget år at nå frem til byggeriets start, og undervejs har Novenco arbejdet tæt sammen med Næstved Erhverv og Næstved Kommune for at få alt til at falde på plads.

Tiltrækning og fastholdelse af virksomheder

Næstved Erhverv spiller en vigtig rolle i arbejdet med at hjælpe lokale virksomheder med at udvikle sig og vækste. Det er et arbejde, der udfolder sig på flere niveauer – bla. ved at tilbyde 1:1 vejledning, kurser og arrangementer, der inspirerer og uddanner de lokale virksomheder – men en anden og mindst lige så vigtig del af Næstved Erhvervs arbejde er at hjælpe virksomheder, når de vil udvide eller etablere sig i kommunen.

– For Næstved Erhverv starter det med, at Novenco henvendte sig for cirka tre år siden med et ønske om at finde et sted, som passer til de moderne behov, de har som virksomhed i dag. Novencos nye domicil er et godt eksempel på, hvordan Næstved Erhverv med udgangspunkt i virksomhedens behov er en aktiv hjælper i den proces, der går i gang, fortæller direktør Rasmus Holst-Sørensen fra Næstved Erhverv.

Match til investorer

Processen tager afsæt i konceptet Invest in Næstved, som er et struktureret og gennemarbejdet koncept, der udover hjælp til det traditionelle myndighedsarbejde rummer en bred palette, bla. match til investorer, udviklere og entreprenører. Næstved Erhverv har fx hjulpet Novenco med at komme i kontakt med Dansk Arealudvikling, der investerer i den 50.000 m2 store grund samt byggeriet af 14.000 m2 produktion og 2.700 m2 administration. Novenco lejer sig ind og binder på den måde ikke likviditet i den nye fabrik.

20 etableringer i gang

Invest in Næstved er egentlig udviklet for at tiltrække nye virksomheder udefra, men det har vist sig, at det er lige så godt og interessant at bruge, når man som virksomhed gerne vil flytte internt i Næstved kommune. De seneste to år har Invest in Næstved resulteret i syv etableringer – blandt andet Espresso House, Femilet og Stacy’s Diner – og der er i øjeblikket 20 aktive sager.

– Der er, så vidt jeg ved, ikke nogen andre lokale erhvervsorganisationer, der yder den service så struktureret og omfattende, som en del af deres tilbud, som vi gør. Det handler om, at vi er godt forberedt. Vi har et solidt netværk blandt investorer, rådgivere, mæglere og i den kommunale myndighedsbehandling, hvor især kommunens grundsalgsafdeling og planafdelingen er vigtige medspillere for at få tingene til at lykkes. Vi leverer tilsammen Full Service for at etablere eller flytte en virksomhed, siger Rasmus Holst-Sørensen.

Mere end bare en byggetilladelse

Processen med Novenco har handlet om at afsøge mulige lokaliteter sammen med Næstved Kommune, finde en egnet grund, tilpasse lokalplanen, præsentere konsortier, der kan bygge, og matche med investorer, som er interesserede i at stå for investeringen i grund og byggeri, private forhandlinger mellem parterne og endeligt udbud og køb af den store erhvervsgrund i Øverup. 

– Disse processer består af virkeligt mange dominobrikker, som alle skal falde den rigtige vej i den rigtige rækkefølge. Det kræver dels, at alle vil projektet og bidrager positivt og løsningsorienteret. Det har alle virkelig gjort i denne sammenhæng, og jeg har kun stor ros og respekt til såvel Novenco, Dansk Arealudvikling, Næstved Kommune og andre involverede i den her sag. Der skal også en tovholder til, som taler fortroligt med alle parter, agerer budbringer, afsøger løsninger og tænder røde lamper, når der er behov for det – den rolle spiller vi, siger Rasmus Holst-Sørensen.

Alle virksomheder er velkomne

– Vi forsøger at hjælpe virksomhederne så hurtigt og så fuldstændigt som muligt. Vi skelner ikke mellem, om der er tale om en virksomhed, der allerede befinder sig i Næstved, eller om der er tale om at hjælpe virksomheder udefra til at komme hertil. For os og kommunen er det vigtigt at bevare gode arbejdspladser, og det er også vigtigt for os at tiltrække nye. Begge dele gavner Næstved som helhed i form af et varieret udbud af arbejdspladser og et dynamisk erhvervsliv, siger Rasmus Holst-Sørensen.

Vil du have overblik over tilgængelige erhvervsarealer, Næstved Erhvervs tilbud til virksomheder og investorer eller data på Næstved som erhvervsdestination, så kontakt direktør Rasmus Holst-Sørensen på 5588 5251 eller rhs@naestvederhverv.dk

Du kan også orientere dig på Invest in Næstved

Gå ikke glip af vores arrangementer, viden og gode nyheder

Ja tak, send mig e-mails på denne her adresse