Næstved gør en flot indsats for erhvervslivet

Dansk Industris underdirektør Hanne Schou

Underdirektør Hanne Schou fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) roser Næstved for at være en af de kommuner, der er gode til at blive ved med at forbedre forholdene for det lokale erhvervsliv. Næstved er de seneste år strøget op og op ad erhvervsvenlighedslisten. Ved DIs måling i 2017 gik Næstved 18 pladser frem, og lige netop i disse måneder er DI i gang med 2018-analysen, der offentliggøres til september.

Hanne Schou er underdirektør i Dansk Industri (DI) med ansvar for DIs regionale arbejde. Hun stiftede bekendtskab med Næstved i 2010, som var første gang, DI målte erhvervsklimavenligheden i kommunerne.
– Dengang lå Næstved helt i bund, og jeg er imponeret over, hvordan Næstved sidenhen har bevæget sig op ad listen og det arbejde, der er gjort fra kommunens side; også med dannelsen af Næstved Erhverv, siger Hanne Schou.

LÆS OGSÅ: Næstved går 18 pladser frem i DIs årlige analyse

Forskel på kommuner
Siden 2010 har Hanne Schou indimellem været tilbage i Næstved, som hun betegner som gode til dialog og lydhøre over for erhvervslivet.
En kommunes erhvervsvilkår betyder rigtig meget for de virksomheder, som ligger der. Der er stor forskel fra kommune til kommune på fx skatter, gebyrer, adgangen og hjælpen med at skaffe arbejdskraft, sagsbehandlingstider, lokalplaner og planlægning af erhvervsområder.

Mange arbejdspladser i industrien
– Næstved er en af de kommuner, der gør en flot indsats for industri- og produktionsvirksomhederne. Det er vigtigt, at industri- og produktionsvirksomhederne i en kommune har det godt og trives, for det er en branche, som skaber mange arbejdspladser. Ikke bare inden for egen virksomhed. En produktionsvirksomhed skaber omsætning for mange følge-erhverv, og det er derfor, at det er godt, at jeres indsats i Næstved er så god, siger Hanne Schou.

Sjællands hurtigste sagsbehandling
Næstved Kommune har sænket dækningsafgiften, som er en skat, man betaler, hvis man ejer en erhvervsejendom. Kommunen har også nedsat sagsbehandlingstiderne og fjernet gebyrerne, så det er nemmere for virksomheder at komme hurtigt igennem myndighedsbehandling af fx en bygge- eller miljøsag. Faktisk har Næstved i dag Sjællands hurtigste sagsbehandlingstider for byggesager; 14 dage i gennemsnit.

LÆS OGSÅ: Næstved Pulverlakering sparer 25.000 på lavere dækningsafgift

Eget kapitel i erhvervsstrategien
Kommunen har sammen med Næstved Erhvervsforening etableret erhvervsservicekontoret Næstved Erhverv A/S, der er ejet af erhvervslivet og kommunen i fællesskab. Industri- og produktionsvirksomhederne har selv formuleret et ekstra kapitel i kommunens erhvervsstrategi, og der er via Næstved Erhverv blevet etableret et lokalt netværk for industri- og produktionsvirksomheder. Det er nogle af de mange tiltag, som har gjort, at Næstved er rykket op på DIs liste over erhvervsvenlige kommuner.

Se Næstved Kommunes Erhvervsstrategi 2015-2018 (pdf)

Vigtigt at fortælle om forbedringerne
Hanne Schou pointerer, at man skal huske at fortælle om det hver gang, kommunen forbedrer forholdene for erhvervslivet:
– Jeg synes, det er en rigtig god ide, at I husker at fortælle om alle de gode tiltag, I laver i kommunen. Hvordan skal virksomhederne ellers vide, at fx byggesagsbehandlingstiden er blevet en af de allerhurtigste på Sjælland? Hvis I ikke fortæller om forbedringerne, så kan virksomhederne kun forholde sig til sidste gang, de havde kontakt med en byggesagsbehandler, når de udfylder vores spørgeskema. Og det kan jo være mange år siden, siger Hanne Schou.

Underdirektør Hanne Schou Dansk Industri
– Næstved er en af de kommuner, der gør en flot indsats for industri- og produktionsvirksomhederne. Det er vigtigt, at industri- og produktionsvirksomhederne i en kommune har det godt og trives, for det er en branche, som skaber mange arbejdspladser. Ikke bare inden for egen virksomhed. En produktionsvirksomhed skaber omsætning for mange følge-erhverv, og det er derfor, at det er godt, at jeres indsats i Næstved er så god, siger underdirektør Hanne Schou fra Dansk Industri. Foto: DI

Netværk for produktionsvirksomheder
Hanne Schou var med til det første netværksmøde for Næstveds industrivirksomheder i 2017.
– Det var en meget positiv oplevelse. I modsætning til fx butikker og detailhandel, som ofte via deres synlighed i gadebilledet jo kender hinanden, så er det sværere for produktionsvirksomheder at kende til hinanden, fordi de lever et mere ”skjult” liv og ligger geografisk adskilt fra hinanden. Derfor er det så fint, at man i Næstved har taget initiativ til at danne et netværk mellem produktionsvirksomhederne. Ved det første møde lagde jeg mærke til, at det var helt klart, at mange af dem aldrig havde mødt hinanden før. De virkede glade for at blive sat sammen, og der blev udvekslet mange visitkort. Det er jo vigtigt at have et netværk, hvor man kan lære af hinanden og hjælpe hinanden, så det synes jeg også er en af de rigtig fine og gode indsatser, I har gjort i Næstved, siger Hanne Schou.

Vil du også være med i industrinetværket? Kontakt erhvervskonsulent Peter Fjerring, Næstved Erhverv, på telefon 55 88 52 18 eller mail pfj@185.221.37.131

Én indgang til kommunen
– Et andet punkt, hvor Næstved er blevet bedre er dannelsen af Næstved Erhverv som virksomhedernes stemme ind i kommunen. Det er nemmere for virksomhederne at få kommunen i tale, når de har et sted som Næstved Erhverv at henvende sig. Det er virkelig et område, hvor Næstved er blevet rigtig gode, siger Hanne Schou.

Én indgang til kommunen

Hold øje med tilfredshedstallene
Generelt har niveauet hævet sig i alle kommuner, siden DI begyndte at måle på erhvervsvenligheden. Ifølge Hanne Schou kan udfordringen for den enkelte kommune være den rangliste, DI sætter kommunerne på.
– Jeg vil gerne opfordre til, at man holder op med at kigge så meget på placeringen på den liste, men i stedet kigger mere på de lokale tilfredshedstal; flytter man sig opad der, så er man på vej den rigtige vej som kommune, siger Hanne Schou.

Underdirektør Hanne Schou fra Dansk Industri (DI) anbefaler, at man koncentrerer sig mere om at ligge velplaceret på tilfredshedsbarometeret end på den samlede rangliste over Danmarks kommuner. Kilde: DIs analyse af det lokale erhvervsklima 2017.

Har du brug for en snak om Næstveds erhvervsvenlighed?
Kontakt direktør Rasmus Holst-Sørensen, Næstved Erhverv, på telefon 55 88 52 51 eller mail rhs@185.221.37.131

Gå ikke glip af vores arrangementer, viden og gode nyheder

Ja tak, send mig e-mails på denne her adresse