Næstved ligger i centrum af væksten – interview med økonomidirektør Jakob Nørr, Emerson’s Marine Division

Jakob Noerr Emerson2_Foto Naestved Erhverv

I denne og i en serie efterfølgende artikler bringer vi hver anden uge et kort interview med bestyrelsesmedlemmerne i Næstved Erhverv A/S. Næstved Erhverv A/S er ejet af Næstved Kommune og det lokale erhvervsliv i fællesskab. Selskabet styres af en bestyrelse bestående af to byrådspolitikere og syv erhvervsfolk, som sammen arbejder med at hjælpe kommunens mange virksomheder med at skabe vækst og arbejdspladser til gavn for alle indbyggere i kommunen. Har du en ide, en kritik, en mærkesag, et forslag eller andet, du gerne vil bidrage med, så tøv ikke med at tage fat i Næstved Erhvervs bestyrelsesmedlemmer.

Jakob Nørr fra Emerson’s Marine Division

Jakob Nørr har været medlem af Næstved Erhvervs bestyrelse siden etableringen i 2013. I det daglige er Jakob Nørr økonomidirektør i amerikanske Emersons marine-division, som har hovedsæde i Næstved. Divisionen er specialister i at styre og overvåge tanke ombord på skibe og er verdensledende på sit felt. Produktionen foregår i Danmark, Kina, Sverige og Korea. Derudover har divisionen salgs- og distributionskontorer i de vigtigste havnebyer i verden. Divisionen beskæftiger på verdensplan 650 medarbejdere og omsætter for cirka en milliard årligt.

Erhvervsservicen virker
Jakob Nørr deltager i bestyrelsesarbejdet i Næstved Erhverv af flere grunde, men især fremhæver han to områder:
– For det første skal erhvervslivet i Næstved opleve kommunen som en partner og ikke en modstander. Det skal være slut med Vi og Dem. Der er kun OS. Derfor er jeg glad for, at vi har fået et velfungerende erhvervsservice-kontor med en dygtig organisation, der bakkes 100% op af kommunen og politikerne med borgmesteren i spidsen. Serviceindsatsen over for erhvervslivet er steget markant efter dannelsen af Næstved Erhverv, og baseret på den positive feedback, jeg hører fra virksomheder rundt omkring, så er det en indsats, der virker, siger Jakob Nørr.

Søger virksomhedsledere bosat i Næstved
Det andet område, der har Jakob Nørrs opmærksomhed er forståelsen af, hvad der skal til for at tiltrække nye virksomheder til Næstved.
– I den forbindelse arbejder vi i bestyrelsen i øjeblikket på at finde erhvervsledere, der bor i Næstved, men som arbejder andre steder. Vi har brug for deres input for at forstå, hvad der ville skulle til for at få dem til at flytte deres virksomhed til Næstved. Ikke fordi de behøver at gøre det i praksis – selvom det da ville være dejligt – men fordi vi i Næstved kan lære af det og proaktivt få indstillet erhvervsparametrene, så vi kan fremstå mere attraktivt. Så, hvis du er en af dem, og du læser dette, så er du meget velkommen til at kontakte mig, siger Jakob Nørr.

Vi bor i en vinderby
På et mere overordnet plan har Jakob Nørr en mission med sit arbejde i Næstved Erhverv:
– Da Næstved for flere år siden mistede muligheden for at få regionens supersygehus hørte jeg en masse mumlen i krogene. Vrede personer ytrede sig bittert i læserbreve. Der var megen pegen fingre men ingen løsninger. Det virkede på mig, som om folk havde affundet sig med ”offerrollen”. Dét fik mig op af stolen. Jeg måtte gøre en indsats, tænkte jeg. Jeg er sikker på, at såfremt Holger Danske have siddet i katakomberne under Næstved Rådhus, så ville han også have rejst sig. Den samme oplevelse har jeg haft i arbejdet med at få Næstved placeret højere i DIs erhvervsmålinger, og efter et par skuffelser oplever vi nu, at Næstved begynder at tale pænere om sig selv. Det er rart. Det var hele arbejdet med den selvforståelse, der i første omgang fik mig engageret i bestyrelsesarbejdet i Næstved Erhverv. Næstved er en vinderby. Ikke en taberby. For hvis den virkelig var en taberby, så boede jeg her ikke, siger Jakob Nørr.

Næste år ligger Næstved i top 50
– I forhold til Næstveds virksomheder, så håber jeg, at alle erhvervsledere vil stå sammen om at skabe et bedre image af erhvervsklimaet i vores by. Hvis der er noget, I er utilfredse med, så vil jeg appellere til, at I kontakter os i Næstved Erhverv, i stedet for at give negativ feedback via DI’s erhvervsmåling eller i de fælles netværk, vi færdes i. Det sidste hjælper os ikke, slet ikke. I bestyrelsen er vi klar til at være talerør for jer, og det er min helt faste overbevisning, at politikerne, kommunens ledelse og ansatte gerne vil lytte og ændre adfærd, hvis de kan og må. Lad os sammen gøre Næstved til en vinderby. Mit store mål er, at Næstved næste år når op i top 50 i erhvervsklimamålingen. Det kunne være en sjov udfordring at give hinanden – og det vil smitte af på jeres egen virksomheds succes, det er jeg sikker på. Men det sker altså ikke uden, at vi samarbejder om det, siger Jakob Nørr.

Næstved ligger i centrum af væksten
Jakob Nørr medgiver, at Næstved nogle gange med en smule ironi fremstilles som et søvnigt Korsbæk. Men det er helt forkert, for Næstved er en stor, vital handelsby. Her er mange virksomheder, et aktivt erhvervsliv, og Jakob Nørr pointerer, at man ikke skal undervurdere styrken i Næstveds mange erhvervsnetværk. Næstved har også en erhvervshavn, og snart falder de sidste brikker i det nye vejnet på plads. Desuden kan vi lige om lidt køre til Københavns Hovedbanegård på kun 34 minutter.
– Næstved har en god beliggenhed midt på Sjælland. Om få år, når Femern-broen kommer, så ligger vi midt i et af de største vækstområder i Nordeuropa, og om vi skal til København eller Hamborg vil ikke betyde noget. Lønniveauet i Næstved er 10-15% lavere end i København, og arbejdskraften er mere loyal, effektiv og pålidelig. Så hvorfor skulle man ikke lægge sin virksomhed her? Vi har også både faglært og ufaglært arbejdskraft og en masse pendlere, der ville elske at kunne cykle på arbejde i stedet for at sidde i kø på Køgebugt-motorvejen eller i et overfyldt tog, siger Jakob Nørr.

Kontaktinformation:
Økonomidirektør Jakob Nørr, Emerson’s Marine Division
Telefon: 55 78 72 71
Email: jakob.noerr@emerson.com
Hjemmeside: www.emersonprocess.com

Se oversigt: NÆSTVED ERHVERVS BESTYRELSE

Du kan også udfylde vores ultra-korte spørgeskema: Næstved Erhverv vil gerne have dine input

Gå ikke glip af vores arrangementer, viden og gode nyheder

Ja tak, send mig e-mails på denne her adresse