Næstveds industri- og produktionsvirksomheder får selvstændigt kapitel i Erhvervsstrategien

Foto: Adam Grønne
Foto: Adam Grønne

Produktions- og industrivirksomhederne har nu fået sit eget kapitel i Næstved Kommunes Erhvervsstrategi 2015-2018. Kapitlet har været længe ønsket både af Næstved Kommune, Næstved Erhverv og af virksomhederne, og den 26. april 2016 blev kapitlet vedtaget af Næstved Byråd.

Det nye kapitel er blevet til på grundlag af resultaterne fra sidste års DI-undersøgelse og en arbejdskonference i februar 2016, hvor mange af Næstveds produktions- og industrivirksomheder mødte op og var med til at afdække udfordringer og muligheder for branchen.

Det gør en forskel for os
En af deltagerne på konferencen var Mette Radich Pedersen, som er indehaver af Næstved Pulverlakering A/S og medlem af bestyrelsen for DI Sydsjælland. Hun er glad for, at industrivirksomhederne nu får sit eget kapitel i Næstveds erhvervsstrategi.
– Det synes jeg er fantastisk, for det har manglet. Jeg ser frem til, at der nu bliver større fokus på vores dygtige virksomheder i kommunen. Jeg er sikker på, at man med større fokus kan gøre en forskel på områderne, siger Mette Radich Pedersen.

Væk med dækningsafgiften
Et af målene i det nye kapitel handler om, at Næstved Kommune vil arbejde for at udfase dækningsafgiften. Det er en afgift, der opkræves af erhvervsejendomme, og som det egentlig var planen at beholde i mange år endnu, fordi indtægterne fra den er med til at finansiere de nye omfartsveje omkring Næstved. Dækningsafgiften har længe været udskældt i Næstved – og den er allerede afskaffet i 2/3 af alle kommuner i Danmark.
– Jeg har hele tiden været imod dækningsafgiften – den falder forkert i forhold til virksomhedernes størrelse og er blot en ekstraskat på erhvervsudvikling. Som kommune er vi nødt til at følge med trenden om enten at nedsætte eller helt afskaffe afgiften for at gøre kommunen attraktiv også for nye virksomheder, siger Mette Radich Pedersen.

EKSTRA: Se landkort over dækningsafgifterne i alle Danmarks kommuner her. 41 ud af 98 kommuner opkræver dækningsafgift, heraf 31 kommuner på Sjælland. I Næstved har byrådet netop besluttet at arbejde for at udfase dækningsafgiften.

Vigtigt signal fra Næstveds politikere
I efteråret 2016 skal punktet omkring udfasning af dækningsafgiften politisk behandles i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2017.
– Det er rigtigt, at vi må vente til efteråret med at se, hvordan aftalen omkring dækningsafgiften falder endeligt på plads. Men jeg synes, det er et meget vigtigt signal fra politikernes side, at de nu har vedtaget at arbejde for en udfasning af afgiften som en del af Næstveds erhvervsstrategi. Det viser os, at man i Næstved virkelig gerne vil erhvervslivet og at politikere og erhvervsliv arbejder sammen for vækst og udvikling til gavn for alle borgere i kommunen, siger Rasmus Holst-Sørensen, direktør i Næstved Erhverv.

Strategiske mål for udviklingen af industri- og produktionsvirksomhederne
Industrien og de små og mellemstore produktionsvirksomheder har en særlig plads i den lokale erhvervstradition. Flere af Næstveds allerstørste virksomheder ligger i denne kategori, og små og mellemstore virksomheder inden for fremstilling, transport og service har en fremtrædende position i Næstveds erhvervsstruktur. I det nye kapitel er der formuleret fem strategiske mål, som understøtter branchens position og giver plads og ramme til fremtidig udvikling:
– En endnu stærkere dialog med virksomhederne og deres organisationer om den fælles indsats for et styrket erhvervsklima i Næstved Kommune.
– Arbejde for at dækningsafgiften gradvist udfases.
– Kortlægge vores erhvervsområder til produktion, og sikre at de opfylder. virksomhedernes krav og ønsker.
– Afdække arbejdskraftbehovet hos virksomhederne og finde veje til at få dem opfyldt i samarbejde mellem kommune, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
– Sammen med virksomhederne markedsføre Næstveds muligheder for produktionsvirksomheder og understøtte tiltrækningen af nye virksomheder.

Læs Næstved Kommunes Erhvervsstrategi 2015-2018 her. Det nye kapitel finder du på side 13.

Gå ikke glip af vores arrangementer, viden og gode nyheder

Ja tak, send mig e-mails på denne her adresse